dimarts, 26 de novembre del 2013

Taller III: Creació de materials auditius: podcast d’àudio


Hola a tothom!
Comencem amb un nou taller molt interessant, l’àudio digital i els podcastsHa estat una pràctica profitosa, he après moltes coses, esper que us agradi i us sigui d’utilitat.

Per començar, us explicaré els conceptes més importants que hem anat treballant per després continuar explicant-vos el projecte que vaig duent a terme “Kuentalibros”.


1. DEFINICIÓ


Ones de freqüència, micròfon i auriculars

L'àudio digital és la codificació digital d'un senyal elèctric que representa una ona sonora. 

Consisteix en una seqüència de valors sencers i s'obtenen de dos processos: el mostreig i la quantificació digital del senyal elèctric.




2. ELEMENTS DE L’ÀUDIO DIGITAL


L’àudio digital està format per:

·     La veu: es l’instrument amb el que els sers humans ens expressem habitualment i la columna vertebral de llenguatge radiofònic.
Ones de freqüència
És l’única eina de la que disposa el locutor per transmetre la informació complementària que sempre apareix en altres situacions comunicatives en las que sí és possible veure la imatge de l’interlocutor.
Característiques de la veu:
o   To
o   Intensitat
o   Timbre

·    Els efectes sonors: són sons que substitueixen la realitat de forma objectiva o subjectiva; amb l’objectiu de què l’oient percebi una imatge auditiva.
Tipus de sons:
o   sons naturals
o   sons artificials

·   El silenci: a l’igual que els altres elements, és capaç d’expressar, narrar i descriure. Apareix quan es produeix una absència total de sons: no hi ha veus, música o efectes sonors.

·      La música: ha de ser entesa com part integradora del missatge. La funció principal de la música és accentuar l’efecte d’unitat. S’encarrega tant de descriure com d’expressar, i en algunes ocasions, de les dues coses a la vegada.



3. FORMATS D’ÀUDIO


Els àudios digitals es poden guardar en diferents formats. Cadascun es correspon amb una extensió específica de l'arxiu que ho conté. Existeixen molts tipus de formats d'àudio.

Els principals formats de l’àudio digital són:

• .WAVés un format d'àudio digital normalment sense compressió de dades desenvolupat i propietat de Microsoft i d'IBM que s'utilitza per emmagatzemar sons en el PC, admet arxius mico i estèreo a diverses resolucions i velocitats de mostreig. És poc utilitzat en Internet.

• .MP3: és un format de compressió d'àudio digital patentat que usa un algorisme amb pèrdua per aconseguir una menor grandària d'arxiu. És un format d'àudio comú usat per a música tant en ordinadors com en reproductors d'àudio portàtil.
Els arxius MPEG-1 corresponen a les velocitats de mostreig de 32, 44.1 i 48 kHz.Els arxius MPEG-2 corresponen a les velocitats de mostreig de 16, 22.05 i 24 kHz.MP3 va ser desenvolupat pel Moving Picture Experts Group (MPEG) per formar part de l'estàndard MPEG-1 i del posterior i més estès MPEG-2.
Format mp3

• .OGG: El format Ogg és completament lliure, no té patent. Ogg té també un bon algorisme de compressió, que si s'ajunta amb el seu caràcter lliure ho fa un bon candidat per ser utilitzat en Internet. És el format utilitzat en un dels principals programes per escoltar música online: el Spotify.
Aquesta extensió també és utilitzada per a vídeo. Per això, es recomana reanomemar l'extensió d'àudio per .OGA i la de vídeo per .OGV.

• .AAC: Acrònim d’Advanced Àudio Coding (Codificació Avançada d'Àudio). Aquest format estandarditzat té un gran alt rendiment en la seva compressió (amb pèrdua) de l'àudio i és un dels més utilitzats per a Internet. És el format triat per Apple per al programari iTunes, que força un canvi de format a .AAC per compatibilitzar-ho amb l'iPod.

• .WMA: Windows Mitja Àudio, un altre format de compressió amb pèrdua, pertanyent a Microsoft. La seva tecnologia per protegir el copyright dels arxius ha posat un fre en la seva expansió en xarxes P2P, ja que els usuaris i usuàries prefereixen descarregar-se arxius que segur que no li vagin a produir cap incidència en la seva reproducció.

• .MKA: Matroska Àudio. És un altre format estàndard i obert.
El projecte Matroska s'ha estès sobretot en el seu format de vídeo amb suport per a subtítols.

  

4. PROJECTE


Nin escoltant un àudio

La nostra tasca d’aquest taller era crear un àudio digital per al nostre projecte. En el meu cas, com ja he anat explicant, estic involucrada en el projecte Kuentalibros. Així que, la meva companya Catalina i jo, hem creat un àudio digital del nostre conte El món de n’Alan i n’Era.

Primer, el que hem fet ha estat crear un guió tècnic-literari.
El guió és una eina de treball imprescindible. Recull i organitza tots els elements i passes a seguir per a la creació del programa: els textos, les músiques, efectes sonors, els llocs en els quals s'inseriran, especificacions per a l'edició de l'arxiu, etc.

Cal distingir entre:
·      Guió tècnic: correspon a totes aquelles especificacions de caràcter tècnic que ens han de guiar per poder realitzar amb facilitat el treball.
Conté les parts de la narració dels personatges, les parts on apareix un conductor parlant sobre el tema o les insercions d'entrevistes, etc. En la mesura en què el guió tècnic estigui detallat, seran majors les possibilitats de realitzar un treball a detall del mateix.

·     Guió literari: consisteix en la redacció ordenada i lògica del tema del teu producte. El llenguatge ha de ser clar i d'acord al públic al que va dirigit. El guió literari, en suma, és una peça, com el seu nom ho indica “literària”, que ha de contenir en forma narrativa i descriptiva tots els elements necessaris per comprendre l'obra.
Contempla els objectius que persegueix el producte multimèdia i a quin segment de l'auditori es va a dirigir (nens, adults, dones, joves, nivell educatiu, etc).


Si voleu podeu accedir al nostre Guió tècnic-literari:






EDICIÓ ÀUDIO DIGITAL


Després d’haver creat el guió tècnic-literari vàrem seleccionar un programa de creació i d’edició d’àudio digitalAudacity, Power Sound Editor, Soundation Studio i Cool Audio Editor.

Finalment vàrem escollir l’eina Audacity.

El programa Audacity
Audacity és una aplicació informàtica multiplataforma lliure, que es pot usar per a enregistrament i edició d'àudio, distribuït sota la llicència GPL.
És l'editor d'àudio més difós en els sistemes GNU/Linux.

Característiques:
  • Enregistrament d'àudio en temps real.
  • Edició arxius d'àudio tipus Ogg Vorbis, MP3, WAV, AIFF, AU , LOF i WMP.
  • Conversió entre formats de tipus àudio.
  • Importació d'arxius de format MIDI, RAW i MP3.
  • Edició de pistes múltiples.
  • Agregar efectes al so (ressò, inversió, to, etc).
  • Possibilitat d'usar plug-ins per augmentar la seva funcionalitat.
Plataformes compatibles:
  • Windows 
  • GNU/Linux 
  • Mac OS 9 y OS X 
  • Unix 
  • Solar 10 

Suport d’idiomes: L'arxiu ZIP del programa Audacity inclou arxius d'ajuda en la seva interfície d'usuari per una gran quantitat d’idiomes.


A més, el lloc web de Audacity proporciona tutorials en diversos idiomes.
Aquí us deix l’enllaç d'un tutorial: Tutorial Audacity


Pel que fa la preparació i repartiment de tasques per fer l'àudio, la meva companya Catalina va fer de narradora i jo me vaig encarregar de fer la veu dels personatges.
Una vegada havíem enregistrat els diàlegs, vàrem enregistrar la narració, vàrem afegir la introducció i els efectes de so escollits.

Després de tenir tota la composició feta, vàrem revisar-lo i retocar els detalls. Vàrem guardar l’àudio i el vàrem exportar al format de compressió mp3.


Per a publicar l’àudio digital vàrem crear un podcast.


EL PODCAST


PodOmatic
Un podcast és un arxiu d'àudio gratuït, que pots descarregar i escoltar en el teu ordinador o en un reproductor MP3, com un iPod. Els arxius es distribueixen mitjançant un arxiu rss, per la qual cosa permet subscriure's i utilitzar un programa per descarregar-ho i escoltar-ho quan l'usuari vulgui.

Els podcasts poden incloure des de xerrades, tutorials i música, fins a qualsevol altre contingut en àudio.
Podcasting és l'acte de distribuir els podcasts o arxius àudio en Internet. És el procés de crear un enregistrament d'àudio i fer-la disponible en format MP3 via RSS.

Té com avantatges:
  • Distribució senzilla
  • Portabilitat
  • Actualització automática per RSS

Nosaltres, vàrem elegir el recurs PodOmatic. PodOmatic és un servei gratuit en la web que permet crear canals de podcast. Pots registrar-te a Podomatic amb el teu e-mail o pots connectar el teu compte de Facebook.

És gratuït i la web està en anglès, no obstant, resulta molt fàcil d’utilitzar.


Amb l’àudio que hem creat tenim com objectiu:

  • Transmetre continguts educatius
  • Evocar emocions
  • Promoure experiències educatives sonores.

Aquí teniu el resultat del nostre podcast, esper que us agradi:







Si voleu, podeu consultar la guia didàctica que hem realitzat enfocada a l'àudio digital. Esper que us sigui d'utilitat.





5. REFLEXIÓ PERSONAL


Amb aquest taller hem practicat un element que mai havia utilitzat: l’àudio digital.
Per tant, m’he hagut d’informar molt per poder fer una bona pràctica. La veritat, és que he après moltíssim.
Ara ja puc crear i editar àudios amb distints recursos i, a més, ja sé el que és un podcast i la utilitat que té.



Trob que, en endavant, l’àudio digital pot ser un bon recurs per utilitzar a l’aula i, enguany, amb tot el que he après me veig capacitat per seguir endavant i aprendre més encara. Dissenyar i crear les activitats ens permet adaptar-nos a les necessitats dels nostres alumnes.

He gaudit molt fent aquest taller. Preparar l’àudio, el guió tècnic-literari ha duit feina però una vegada el teníem fet ha estat molt fàcil.

-L’eina Audacity m’ha estat molt útil. Al principi anava un poc perduda, però una vegada vaig mirar el tutorial i vaig provar una mica el programa me va resultar molt fàcil. 
Vaig començar a reconèixer els controladors de so com volum de gravació, sortida d’àudio, control i selecció de les unitats d’entrada, les eines per copiar, retallar, borrar, seleccionar, aferrar, etc.
Un pic tot enregistrat, vàrem haver de fer la composició de locució, silencis, efectes sonors i música. Això va dur feina, ja que l'àudio dura uns 5 minuts i teníem diverses pistes alhora.
Per exportar l’arxiu d’àudio a mp3 he necessitat instal·lar el codificador LAME mp3, i ha anat de meravella.

En relació a la meva feina de fer la veu dels personatges, m'ha encantat, m'he vist capacitada per realitzar-los , personalment, crec que han quedat prou bé.

Com a dada a tenir en compte als pròxims tallers i pràctiques amb àudio, caldria millorar la qualitat del so.

Amb aquest pràctica he vist que, els material que cream amb les TIC, estan ben dissenyades i enfocades a l’edat del nin poden ser  molt motivadores i beneficioses per als nins.

-L’eina PodOmatic també m’ha resultat bona d’emprar. En pocs minuts, l’arxiu d’àudio ja estava a la xarxa. De Podomatic, també éss interessant que et permet editar-ho (canviar la URL, afegir una imatge, canviar el color de la veu, etc).

En la meva opinió, ha estat una pràctica molt profitosa i beneficiosa. Ha duit molta feina preparar tot el requerit, però he gaudit molt de fer-ho.
Per tant, me veig amb ganes i capacitat per dur-ho a terme a l’aula.
Ara tenc moltes ganes de crear els meus propis materials i preparar-los al meu gust.



6. REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES


Audacity (sense data). Editor d’enregistraments. Recuperat de http://audacity.sourceforge.net/?lang=es el 22/11/2013

Edukanda (2010). Formats d’àudio. Recuperat de http://www.edukanda.es/mediatecaweb/data/zip/1163/page_14.htm el 21/11/2013

Masadelante. (1999) Definició de podcast. Recuperat de http://www.masadelante.com/faqs/podcast el 20/11/2013

Ministeri d’Educació, Política Social i Esport.(2008) Formación en Red: Formats d’àudio. Recuperat de

Podomatic (2013). Creador de canals de podcast. Recuperat de https://www.podomatic.com/login el 22/11/2013

Soundation Studio (snese data). Editor d'àudio. Recuperat de http://soundation.com/studio el 17/11/2013

Wikipedia. (2013). Àudio digital. Recuperat de http://es.wikipedia.org/wiki/Audio_digital el 21/11/2013

Wikipedia (2013). Guió tècnic. Recuperat de http://es.wikipedia.org/wiki/Guion_(género_literario)  el 21/11/2013

Wikipedia (2013). Guió tècnic. Recuperat de http://es.wikipedia.org/wiki/Guion_técnico el 21/11/2003


Wikipedia (2013). Formats d'arxiu d'àudio. Recuperat de http://es.wikipedia.org/wiki/Formato_de_archivo_de_audio  el 20/11/2013

1 comentari:

  1. Bones tardes; sóc na Bàrbara Vidal i em dedicaré a qualificar la tasca de na Cristina Mesquida, el taller de l’àudio, podcast de Mitjans i recursos.

    En primer lloc, molt correcte la introducció que es fa, on s’explica que es definiran els conceptes més importants que s’han utilitzat.

    En segon lloc, s’expliquen correctament els conceptes de: l’àudio digital, els elements d’aquest i quins possibles formats d’àudio podem trobar.

    En tercer lloc, es fa una explicació del projecte, s’explica les característiques més rellevants de l’audacity i del podcast, on s’inclou la gravació, quant a la gravació vull comentar que la música està molt bé, les diferents entonacions pel diàleg també molt bé, l’únic fall és el tema de les veus, que quan sa sent, sembla que s’ha gravat de massa a prop, seria l’únic que es podria corregir.

    En quart lloc, trobem la guia didàctica, on es pot trobar: la informació general correcte, quant a la descripció del material molt bona ja que s’explica a cada assignatura com es podria treballar. Quant a les orientacions didàctiques molt correcte també i vull destacar la utilització del material, ja que és molt detallat. I per últim, les referències on n’han trobat bastantes, el que ajuda per si es vol ampliar la informació.

    En quint lloc, quant a la reflexió personal correcte I en darrer lloc, molt bé que s’hagin afegit les referències bibliogràfiques.

    En conclusió, ha estat un taller molt ben realitzat, el disseny del blog molt bo, la guia didàctica molt encertada i quant al podcast, l’únic seria el tema de les veus, en general, ho qualificaria com MOLT BON taller!

    Salutacions cordials!

    ResponElimina