dimarts, 8 d’octubre del 2013

Presentació i primer taller


Benvinguts! Aquest blog està dissenyat per ser la meva carpeta d'aprenentatge de l'assignatura Mitjans i Recursos Tecnològics per al procés d'E-A.

És un blog on aniré explicant quins temes esteim treballant, els dubtes i incògnites que sorgeixen i les reflexions de tot el que ens aporta el que esteim realitzant.



L'ordinador: sistema de tractament de la informació



A. Expectatives de l'assignatura

A aquesta assignatura m'agradaria millorar la meva formació en l'ús de les tecnologies, atenent tant els aspectes tècnics com la seva aplicació didàctica.
La tecnologia és el nostre dia a dia. Amb ella podem millorar, agilitzar i facilitar tot el que feim. 
Tot i que la tecnologia està present en la nostra vida diària, m’agradaria poder aplicar els meus coneixements i millorar-los per poder crear bons instruments i recursos per aplicar-los a l’ensenyament de les diverses matèries de l’Educació Primària. És a dir, millorar la meva eficiència en el camp de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació.



B. Qüestionari TIC

Vaig emplenar el qüestionari inicial de les Tecnologies de la Informació i Comunicació. Tractava sobre temes relacionats amb l'ús d'internet, els serveis socials i les eines tecnològiques com a part del procés d'investigació. 
Aquest qüestionari em va fer reflexionar sobre el temps que passem amb les tecnologies i amb quina finalitat les utilitzem (personal, acadèmica...).
Qüestionari inicial TIC
Amb aquesta anàlisi de les meves necessitats i usos de les tecnologies em vaig adonar que les TIC formen part de la nostra vida ja sense adonar-nos. Les tenim tan incloses al nostre dia a dia que les utilitzem de forma automàtica.
Les TIC tenen un ampli ventall de possibilitats i, si s'usen de manera correcta, poden ser molt beneficioses per a la nostra comunitat.



C. Taller PLE

Al primer seminari de l'assignatura, vàrem parlar i comentar les necessitats comunicatives de l'assignatura i les eines i espais necessaris que faríem servir. Així, tots, vàrem poder compartir quines eines utilitzem al dia a dia per fer feina i quines serien útils per comunicar-nos entre nosaltres i aconseguir un aprenentatge recíproc i molt enriquidor.

Al taller, vàrem organitzar el nostre PLE (Entorn Personal d’Aprenentatge). 

Els Entorns Personals d'Aprenentatge són sistemes que ens ajuden a prendre el control i gestió del nostre propi aprenentatge. Ens permet:
  • Fixar els nostres propis objectius d'aprenentatge
  • Gestionar el nostre aprenentatge, la gestió dels continguts i processos
  • Comunicar-nos amb altres en el procés d'aprenentatge. 


1. Valoració de les eines que s'inclouen a la pàgina acadèmica de SymbalooEDU

Per crear el nostre PLE de l'assignatura, vàrem utilitzar l’eina SymbalooEDU. A partir d'aquesta, creàrem 3 webmix: un personal, un acadèmic i un de notícies o feeds de l’assignatura.


Al webmix acadèmic he agregat les eines que utilitz pels meus estudis d’Educació Primària a la UIB, una gran diversitat d’eines i continguts:

  • Xarxes socials: per conèixer l'actualitat i comunicar-nos. (Twitter, Facebook, Twubs...)
  • Diccionaris i traductors: per poder garantir un contingut formal de qualitat. (Softcatalà, GoogleTranslate Diccionari de la RAE...)
  • Cercadors: per tenir tot tipus informació a l'abast. (Google)
  • Pàgines de la UIB: indispensables per estar en contacte amb la comunitat universitària. (pàgina principal i el moodle)
  • Transmissió i emmagatzement de tasques: (Hotmail, Gmail, Wetransfer, Dropbox...)
  • Atres pàgines que poden ser d’utilitat (Edmodo, Educaplay...)

El meu webmix acadèmic

2. Valoració de les eines SymbalooEDU i Twitter

La xarxa social Twitter és molt enriquidora. Personalment, utilitz aquesta eina des de fa temps, m’agrada molt perquè pots aprendre i conèixer moltes coses a l’instant. 
Twitter pot ser un recurs molt beneficiós per la formació de qualsevol persona. Permet intercanviar opinions, obtenir informacions diferents, contrasts d’informacions.

Twitter
En tan sols un parell de clics podràs filtrar tots els continguts compartits per una paraula clau i fàcilment trobar, persones, grups i temes relacionats amb el teu sector d'activitat. Amb un altre clic podràs fer-te seguidor d'aquelles comptes més actives i estar automàticament connectat a tota la informació publicada sobre el teu sector, producte o servei. 

En el nostre cas, el sector educatiu, Twitter ens permet tenir contacte amb gran varietat d’informació: temes d’actualitat d’educació, tècniques d’estudi, projectes realitzats, metodologies utilitzades, activitats per atenció a la diversitat, etc.

Twitter ens permet eliminar les barreres espacials, ens deixa tenir contacte amb la resta del món, no tans sol poden intercanviar informació en la nostra població o país sinó arreu del món.

Per tant, Twitter és una eina que ens permet aprendre i enriquir el nostre coneixement i els dels altres.


SymbalooEDU
SymbalooEDU és una eina molt senzilla d’utilitzar i molt útil amb un ampli suport de plataformes. És un instrument on-line, dirigit al sector educatiu i que permet scompartir el recursos web entre professors i estudiants.
En una webmix, podem incloure una àmplia gama de pàgines que trobem interessants.
Podem crear diverses webmix de diversos temes.
La capacitat de personalització d’aquesta eina és àmplia i això ens permet modificar les webmix al nostre gust: personalització d’icones, fons de pantalla, colors, desplaçament amb el ratolí, etc).
Un dels grans avantatges de SymbalooEDU és que ens permet crear un espai personal que podem accedir a ell des de qualsevol dispositiu. Tot queda enregistrat i guardat, i amb la nostra compte d’e-mail podem carregar la pàgina a qualsevol ordinador.

És un instrument útil, dinàmic i atractiu que enganxa a l’usuari i li facilita la tasca i l’aprenentatge.


D. Conclusions

Organitzar el nostre PLE és fonamental per poder gestionar les nostres eines i tenir-les a l'abast en qualsevol moment. El PLE és l'essència de l'aprenentatge, la nostra bateria per poder continuar i millorar la nostra formació i coneixement.
Amb SymbalooEDU, he conegut una eina d'aprenentatge que facilitat la creació del nostre propi PLE. Sincerament, m'ha encantat poder conèixer aquest recurs i sé que el faré servir molt.
Amb Twitter, podré conèixer l'actualitat de manera instantània i poder comunicar-me amb altres companys i altres professors i professionals de l'àmbit educatiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada